POSETILI SMO PARIZ PRED OLIMPIJSKE IGRE: Bukvalno sve je PRESKUPO, turiste sada dodatno "udaraju po džepu" (FOTO)
Pariz, Foto: Ana Petrović

GRAD SVETLOSTI

POSETILI SMO PARIZ PRED OLIMPIJSKE IGRE: Bukvalno sve je PRESKUPO, turiste sada dodatno "udaraju po džepu" (FOTO)

Očekivano, bukvalno sve je poskupelo u "gradu svetlosti" uoči Olimpijskih igara

Objavljeno:
Ana Petrović

Olimpijska baklja zapaljena je u utorak u Grčkoj, posle čega kreće na putovanje do Pariza, na početak Igara 26. jula.

Letnje olimpijske igre traju od 26. jula do 11. avgusta.

Na njima učestvuje 10.500 takmičara koji će se nadmetati u 32 različita sporta, na događajima gde će se boriti za 329 zlatne medalje.

Očekivano, bukvalno sve je poskupelo u "gradu svetlosti" uoči ove velike manifestacije.

Mi smo proveravali kakve su trenutno cene, ali ne sumnjamo da će još skočiti.

Pariz
Parizfoto: Espreso

Put i smeštaj

Leteli smo low cost kompanijom, a cena povratne avionske karte po osobi je bila nešto veća od 5.000 dinara (karte su kupljene dva meseca ranije).

Kada letite low cost letovima, budite spremni i na dodatan trošak koji podrazumeva transport od aerodroma, koji je uglavnom van grada. Mi smo leteli do aerodroma u Boveu, a odatle smo za Pariz išli vozom. Cena povratne karte po osobi iznosi 30 evra.

Smeštaj smo rezervisali preko Bookinga, takođe dva meseca unapred, pa smo ugrabili "normalne cene". Tri noći u dvokrevetnoj sobi smo platili oko 250 evra, i to sa Genius popustom na Bookingu.

Pariz
Parizfoto: Espreso

Hrana i piće

Kada su u pitanju hrana i piće, pripremite se na šok. Cene u restoranima su baš visoke - sok 6 evra, čaša vina 7-8 evra, pivo 7-10 evra...

Dobra stvar u Parizu jeste popularni "Happy hour" koji od 16 sati podrazumeva jeftiniji alkholoh, pa tako pivo ili vino možete popiti za "samo" 5 evra po čaši/krigli.

Hrana i piće
Hrana i pićefoto: Espreso

Ukoliko želite da u restoranu pojedete stejk, picu ili pastu, budite spremni da izdvojite minimum 15 evra za porciju po osobi.

Kafa u kafićima je oko 2,5 evra za espreso, a oko 4 za kapućino, a ukoliko želite da kafu popijete "s nogu", možete je naći i po ceni od 1,5 - 2 evra.

Desert, poput njihovog čuvenog krem brulea, u restoranima košta oko 12 evra, dok se u pekarama, kojih ima na svakom koraku, mogu naći i za manje novca.

Ukoliko ste ljubitelji peciva, onda je ovo grad za vas. Cene variraju u zavisnosti od lokacije, a mi smo četiri peciva sa čokoladom platili 6 evra.

U Parizu su popularni i brančevi, a za to zadovoljstvo morate odvojiti oko 25 evra. Tu uglavnom dobijete sok, kafu, jaja, kroasan, neki puter i džem.

Voda u marketu košta oko 25 centi.

Aktivnosti i suveniri

Ulaz u Luvr sada košta 22 evra, što je za 5 evra skuplje u odnosu na doskorašnju cenu. Međutim, mi smo se u Parizu našli prvog petka u mesecu, kada je za sve posetioce ulaz u muzej besplatan posle 18 časova.

1 / 3 Foto: Espreso

Ukoliko želite da vidite Pariz sa Ajfelovog tornja, to zadovoljstvo će vas koštati najmanje 19 evra.

Ajfelov toranj
Ajfelov toranjfoto: Espreso

Tri magneta možete kupiti po ceni od 10 evra.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

09:41

PARIZ USRED BEOGRADA! Ovaj parfemdžija vredno čuva tajnu svog zanata 70 godina! (KURIR TV)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.